E-Ticaret, E-İhracat

C2C Nedir?

C2C Nedir?

C2C Nedir? C2C, tüketiciden tüketiciye anlamına gelmektedir. Öncelikle e-ticaret uygulaması için kullanılan çevrimiçi bir iş modelidir. işlemler tüketiciler arasında gerçekleştirildiğinden, yönetimi iş birliğine dayanmaktadır. Başka bir ifadeyle; C2C’de sunulan ürünlerin tedarikçileri veya birincil üreticileri tarafından herhangi bir müdahale söz konusu değildir.

C2C Nedir? Ne Anlama Gelir?

C2C Nedir?

C2C, bir ürünün alım satımının yapılabilmesi için bir nihai tüketiciyi diğeriyle temasa geçiren çevrimiçi bir iş modelidir. C2C ile her türlü ürünün bireyler arasında ticarileştirilmesi söz konusu olmaktadır. Dolap ve eBay gibi pazaryerleri, C2C konusunda popüler platformlardır.

Bu yöntemle mal alışverişi yapmak için özel olarak belirli çevrimiçi platformlar kullanılmaktadır. Çeşitli kullanışlı araçlar ve özellikle güvenlik içeren bir alanda alışveriş gerçekleştirilmektedir. Bu faydaların karşılığında, bu C2C platformları, kendi içlerinde onaylanan müzakereler için belirli komisyonlar alır. Genel olarak bu portallarda yapılan satışlar sıradan insanlar, şahıslar tarafından yapılmakta ve ürünlerin büyük çoğunluğu ikinci el olmaktadır.

C2C Nasıl Çalışır?

C2C Nedir?

C2C, internet siteleri aracılığıyla gerçekleşir, ancak çoğu satıcı ve tüketici, C2C aracılığıyla satış konusunda uzmanlaşmış pazaryeri kanallarını tercih eder. Başta Facebook olmak üzere sosyal ağlar aracılığıyla da işlem gerçekleştirir.

Bu tür ticarette satıcı, ürününü veya hizmetini bu pazaryeri sitelerinden birine satışa sunar ve daha sonra işlemi yapmak için tüketicinin iletişime geçip pazarlık yapmasını bekler. İki tüketici arasında bir işlem olduğundan, formaliteden genellikle kaçınılmaktadır. Teslimat kargo ile gerçekleşmektedir.

C2C Özellikleri Nelerdir?

C2C Nedir?

C2C nedir açıkladık. Şimdi de özelliklerinden söz edelim. Tüketiciler arasında ve genellikle ikinci el ürünlerle yapılan bu iş modeli oldukça özeldir. En önemlisi, daha canlı, daha doğrudan bir iş olmasıdır. Ürünü satan kişi, ürünüyle ilgilenen herkesle her zaman iletişim halinde olacaktır. Bir anlaşmaya varma koşulları, diğer elektronik ticaret biçimlerinden çok daha esnektir. Ve sadece aynı şehirden insanlara ürün satılmaz. Herhangi bir şehirden bir alıcı ile anlaşmaya varılabilir.

C2C ticaretinde elde edilebilecek ürün miktarı değişkendir. Tüketiciler, ürünleri inceleyebilir ve en iyi maliyet-fayda oranına sahip olanı seçebilir. Satıcılar için ürün sunmanın en hızlı yollarından biridir ve birkaç gün içinde sonuç alır. Yayın başına maliyetlere gelince, bunlar neredeyse sıfırdır. Çünkü platform her zaman satıldığında kazanır. Bu detay pazaryerine göre değişir ancak genel olarak her satıştan komisyon oranı kesilmektedir.

C2C ve B2B Arasındaki Farklar Nelerdir?

C2C Nedir?

Temel fark, B2C’nin imalat şirketlerini içermesidir. Yani daha çok kitlesel tüketime yöneliktir. Çeşitli markaları ve onların ürün veya hizmetlerini sunar. C2C ise benzersiz katma değerli özel çözümler sunmaya odaklanır.

B2C’de standart fiyatlar belirlenmektedir. C2C ise pazarlığa açık olan baz piyasa fiyatlarını belirler. Ürün satış süreçlerinde ise zaman da farklılaştırıcı bir faktördür. B2C için bir ürün envanterinden çıkmak günler veya haftalar alabilir. Öte yandan, C2C için yayınlama ve satış arasında saatler veya birkaç gün olabilmektedir.

Ayrıca; satın alma süreci de bu iki iş modeli arasındaki farklardandır. Satın almak için yalnızca bir adımı olan C2C modelinden farklı olarak B2C için birden fazla adım olabilir. Bu işlemin karmaşıklığına gelince, B2C süreci daha az basit olabilir. Bunun nedeni, çoğu durumda teslimat veya ödeme koşulları gibi hususların değiştirilememesi ya da müzakere edilememesidir. Tüketiciden tüketiciye modeli ise iletişim sayesinde tamamen esnektir. Ödeme şekli ve teslimat gibi unsurlar taraflarca kararlaştırılmaktadır.

Avantajları Bakımından C2C Nedir?

C2C Nedir?

C2C işi son birkaç yılda büyüdü ve diğer her şey gibi avantajları ve dezavantajları var. Başlıca avantajları arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bireyler arasında ürün alıp satmak çok basittir.
  • Bu tür bir pazara herkes erişebilmektedir.
  • Moda olsun ya da olmasın her ürünü bulmak mümkün.
  • Diğer coğrafi bölgelerden bireylere alım ve satım yapılmasına olanak tanımaktadır.
  • En uygun fiyatlara alışveriş söz konusu olmaktadır.
  • Doğrudan müzakereye izin verir.

Dezavantajları Bakımından C2C Nedir?

C2C Nedir?

C2C dezavantajları şunlardır:

  • Alıcı kendini korumasız hissedebilir.
  • Ürün tam olarak anlatıldığı gibi olmayabilir.
  • Dolandırıcılık, diğer alım satım kanallarına göre daha sık görülmektedir.
  • Bir öğeyi gönderirken sorunlar olabilir.
  • Alım ve satımlardan aracı veya platform sorumlu değildir.
  • Ürünlerin garantisi yoktur.

C2C Örnekleri Nelerdir?

C2C Nedir?

Bir C2C işine başlayabileceğiniz çok sayıda platform var.

  • Dolap: Android ve iOS için kullanılabilen bir uygulama aracılığıyla bireyler arasında ikinci el ürünlerin satışına özel olarak ayrılmış bir platform sunan bir pazaryeridir. Ayrıca, yalnızca ikinci el ürünler değil aynı zamanda sıfır ürünlerin satışı da gerçekleşmektedir.
  • eBay: eBay, e-ticaret ve açık artırmalar için tasarlanmış bir platformdur. Şu anda tüm dünyaya yayılmış yüksek kullanıcı sayısı sayesinde bu tür ticarette referans web sitelerinden biridir. eBay’de hemen hemen her tür ürünü bulabilirsiniz ve bu özelliklere sahip diğer platformların aksine, alıcı için güvenliği ve korumayı artıran niteliklere sahiptir.
  • Marketplace: Facebook platformudur ve ürünlerin platform içinde paylaşılması ve daha fazla kişiye ulaşması kolaylığı nedeniyle en çok kullanılanlardan biridir.

Bir C2C platformu kurmak istiyorsanız; ihtiyacınız olan pazaryeri eklentileri Gurmehub koleksiyonunda!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir