WordPress

WordPress vs Drupal: Hangisi Daha İyi?

WordPress vs Drupal: Hangisi Daha İyi?

WordPress ve Drupal, dünyanın en yaygın kullanılan İçerik Yönetim Sistemi (CMS) platformlarındır. Sizin için uygun olan bir CMS altyapısını seçmek kısa ve uzun vadeli hedeflerinize bağlıdır. CMS ihtiyaçlarınız için açık kaynaklı ve kullanıcı dostu bir çözüm arıyorsanız, her iki platform da işinizi görecektir. Bu makale, sizin ve işletmeniz için hangisini seçmeniz gerektiğini anlamak için size yardımcı olacak.

WordPress ve Drupal Arasındaki İstatistik

Drupal, WordPress‘ten daha uzun süredir var olmasına rağmen, şu anda dünya çapındaki web sitelerinin yalnızca yüzde 2’sinde kullanılıyor. WordPress ise yüzde 40 oranına ulaşmış durumda. Fakat popülerliği ne olursa olsun, her iki platformun da çevrimiçi CMS çözümleri dünyasında geçerli bir yeri var.

Drupal ve WordPress Neden Bu Kadar Harika

İster CMS çözümlerinde yeni olun, ister son derece yetenekli bir web programcısı olun, hem WordPress’i hem de Drupal’ı harika yapan birkaç şey var:

İkisi de Açık Kaynak Kodlu

Hem Drupal hem de WordPress açık kaynaklı kodlu yazılımlardır. Bunun anlamı kullanmakta ve geliştirmekte özgürsünüz. Kaynak kodlarının kullanımını, erişimini ve değiştirilmesini kısıtlayan tescilli CMS’lerin aksine bu, onları özel ihtiyaçlarınızı karşılamak için hem uygun fiyatlı hem de özelleştirilebilir hale getirir. 

Aktif ve Güçlü Topluluklara Sahipler

Her iki platform da popülerdir ve bu nedenle web geliştirme dünyasında yaygın olarak bilinir ve kullanılır. Bir sorununuz varsa veya bir şeyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, en iyi çözümü bulmanıza yardımcı olabilecek geliştiriciler ve kullanıcılardan oluşan bir topluluğa sahiptir. Uygulama güncellemeleri, her iki CMS için topluluk aracılığıyla ücretsizdir.

Hangi CMS Altyapısını Seçmeliyiz?

WordPress-vs-drupal-visual-clean
Web Sitenizi Özgünleştirin, İşinizi Büyütün

WordPress ve Drupal arasında şirketiniz için en iyi platformu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli farklar vardır.

İşlevsellik

WordPress 5.000’den fazla tema ve 53.000’den fazla eklenti sunarken, Drupal’ın 2.500’den fazla teması ve çoğu ücretsiz olan 46.000’den fazla modül (WordPress’in “eklenti” dediği şeye eşdeğerdir) vardır. Platformla ilgili herhangi bir karar vermeden önce, oluşturmak istediğiniz sitenin veya uygulamanın hedeflerini, vizyonunu ve genel işlevselliğini tam olarak anlamak önemlidir.

Aşağıda göz önünde bulundurmanız gereken bazı temel sorular bulunmaktadır.

  • Bir site mi yoksa bir uygulama mı oluşturmak istiyorsunuz?
  • Ne tür bilgiler göstermeye ve paylaşmaya çalışıyoruz?
  • Siteye ve içeriğine farklı seviyelerde erişime mi ihtiyacınız var?
  • Siteyle senkronize etmek/entegre etmek istediğimiz üçüncü taraf araçlar var mı (Salesforce, Mailchimp, HubSpot, vb.)?
  • Önümüzdeki birkaç yıl içinde sitenin/uygulamanın nasıl büyüklüğü ne seviyede olacak?

Genel olarak WordPress, basit bir web sitesi oluşturmak isteyen küçük/orta ölçekli işletmeler için idealdir. WordPress pek çok tema, eklenti ve entegrasyon seçeneği sunduğundan, platform muazzam yetenekler sağlar. 

Drupal, birden fazla içerik, özellik, işlevsellik ve entegrasyon içeren kurumsal düzeyde bir çözüm veya site oluşturmak isteyenler için harika bir seçenektir. Drupal, iş modelinizi ve kullanım durumlarınızı yansıtan/taklit eden bir uygulama oluşturmak için daha fazla esneklik ve fırsat sunar.

Büyük miktarda veri ve içeriğin düzenlenmesi söz konusu olduğunda, çoğu kişi Drupal’ın daha esnek ve verimli bir çözüm olduğunu düşünüyor. Drupal, verileri farklı şekilde oluşturmanıza, düzenlemenize ve sunmanıza olanak tanıyan sınıflandırmalar, bloklar, görünümler ve içerik türleri sağlar. 

Son Kullanıcı Deneyimi

WordPress, teknik olmayan kullanıcılar için kullanıcı dostu ve yönetimi ve bakımı kolay olduğu bilinmektedir. Bu işlevsellik, mevcut çeşitli temalar ve eklentilerle birlikte gelir. Kullanım kolaylığı söz konusu olduğunda Drupal en iyi itibara sahip olmasa da, kullanıcı dostu bir arka uç oluşturmak mümkündür. Drupal’ın çerçevesi boş bir sayfaya benzer, yönetici panelleri ve iş akışlarının önceden oluşturulması ve planlanması gerekir.  

Hatırlanması gereken diğer bir nokta, siteniz veya uygulamanız ne kadar karmaşıksa, onu yönetmek için öğrenme eğrisinin o kadar dik olacağıdır. 

Neden WordPress?

WordPress son derece uygun fiyatlı ve özelleştirmelere açıktır. Yalnızca bir pazarlama web sitesi oluşturuyorsanız veya geleceğin neler getireceğinden emin değilseniz, WordPress başlamak en iyi seçimdir.

Web geliştirme uzmanlığınız ne olursa olsun, WordPress, kullanıma hazır işlevselliğe sahip, kullanımı kolay bir site isteyenler için en iyi seçenektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir