Bir noktada kendi WordPress eklentinizi oluşturmak istemenizin birçok nedeni vardır.
WordPress temel işlevi size bir içerik yönetim sisteminin (CMS) gerekli tüm özelliklerini sunmasıdır. Bunlar, sayfalar oluşturmak için bir front-end süreci ve oluşturduğunuz içeriği yönetmek için bir back-end içerir. Siteyi korumak için işlevler de vardır, böylece yalnızca kayıtlı kullanıcılar yönetim özelliklerine erişebilir. Benzer şekilde, kullanıcı yönetimi, gerekli kişiler için izinleri ve ayrıcalıkları yönetmenize olanak tanır.
[lwptoc wrapNoindex=”1″]
Bu işlevler önemli olmakla birlikte, yalnızca temel unsurlardır. Sitenizi daha verimli bir şekilde çalıştırmanıza yardımcı olacak her türlü ekstra özellik vardır. İhtiyaçlar siteden siteye değişiklik gösterebilmektedir.
Bu nedenle WordPress, kullanıcılarına temel özellik setini genişletebilen ve özelleştirebilen eklentiler oluşturma araçları sağlar. Piyasada geliştirilmiş eklentileri kullanabilir veya kendi eklentinizi oluşturabilirsiniz.
WordPress Eklenti Sistemi Nasıl Çalışır?
WordPress eklentileri, WordPress çekirdeğine “bağlanarak” çalışır. Özellikle WordPress’i “kancalar” ve “eylemler” aracılığıyla değiştirmek için kullanılan eksiksiz bir WordPress işlevleri kitaplığı vardır.
Özel işlevleriniz (eklentinizdeki), diğer WordPress işlevleri çalışırken tetiklenecek şekilde ayarlanabilir veya belirli bir işlem tamamlandığında tetiklenebilir. Eklentiniz WordPress ekosistemine bu şekilde uyar.
WordPress Eklenti Geliştirmek İçin Nelere İhtiyacınız Var?
WordPress eklentileri yapmak için aşağıdaki program dillerine ve kütüphanelerine aşina olmanız gerekir:
- HTML
- CSS
- PHP
- WordPress fonksiyonları
- JavaScript (ne tür uygulamalar oluşturduğunuza bağlı olarak)
WordPress kütüphanesi ile birlikte, bu diller size WordPress sistemiyle etkileşim kurmanız için ihtiyacınız olan her şeyi verir.
Temel Eklenti Gereksinimleri Nedir?
Bir eklentiye sahip olmak için karşılamanız gereken yalnızca birkaç gereksinim vardır:
- Uygun konuma yerleştirilmiş dosyaları içeren bir dizin (klasör)
- Varsayılan “ortak metin” içeriğini içeren bir PHP dosyası
Dizin oluşturma oldukça basittir. Her WordPress sitesi, “wp-content” adlı bir dizinle birlikte gelir. Tema ve eklenti dosyalarının bulunduğu yer burasıdır.
Kendi eklentinizi eklemek için “eklentiler” ana dizininde bir dizin oluşturmanız yeterlidir. Bununla eklenti kodunuzu içeren bir index.php dosyası ekleyebilirsiniz.
WordPress standart içeriğini dizin dosyasına ekleyene kadar eklentinizin WordPress yönetici panosunda görünmeyecektir. Bu içerik, eklentinin adını ve isteğe bağlı meta verileri içerir.
Kod örnekleri için WordPress eklenti el kitabına bakın .
WordPress Eklentilerinin Gücü
Eklentiniz ihtiyacınız olduğu kadar çok veya az dosya içerebilir. Bu, tek bir şeyi yapan çok özel eklentiler veya tüm arayüzü etkileyen oldukça karmaşık eklentiler oluşturabileceğiniz anlamına gelir. Seçim senin. WordPress eklentilerine güç ve esneklik kazandıran şey budur.
GurmeWoo Olarak Geliştirdiğimiz Bazı Eklentiler: