WordPress

WordPress Core nedir? Ne İşe Yarar?

WordPress Core nedir? Ne İşe Yarar?

“WordPress Core” terimi, bir WordPress web sitesinin çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm temel dosyaları kapsar. Bu yazıda, WordPress’in özüne detaylı bir şekilde bakacağız. Sonunda, WordPress Core tam olarak ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını, WordPress’e nasıl katkıda bulunabileceğinizi ve daha fazlasını öğreneceksiniz. Hazırsanız başlayalım.

Muhtemelen zaten farkında olduğunuz gibi, WordPress bir içerik yönetim sistemi olarak kullanımı kolay ve anlaşılabilirdir. Web siteleri hakkında temel bilgilere sahip hemen hemen herkes başarılı bir WordPress sitesi tasarlayabilir ve çalıştırabilir. WordPress’i bu kadar popüler yapan şey, bunu perde arkasında neler olduğunu bilmenize gerek kalmadan yapabilmenizdir.

Ancak bir noktada, muhtemelen web sitenizi çalıştıran temel dosyalar hakkında daha fazla bilgi sahip olmak isteyeceksiniz. WordPress web sitenizin altında neler olup bittiğini bilmek, WordPress yönetici kontrol panelinde yapabileceklerinizin ötesinde hataları ve sorunları giderme gibi eylemler yapmanıza olanak tanır.

WordPress Core dosyalarına, onları nerede bulabileceğinize ve her birinin ne yaptığına daha aşina olduğunuzda, siteniz için geliştirme fırsatları dünyası açacaksınız. Ayrıca, kendi site sorunlarınızı nasıl hızla gidereceğinizi öğrenecek ve sonunda bir profesyonel gibi birkaç özel özelliği yükleyebileceksiniz.

WordPress Web Sitesinin Dört Bölümü

Daha derine inmeden önce, bazı temel bilgileri ele alalım. WordPress üzerinde çalışan her web sitesi dört farklı bölümden oluşur.

WordPress ile başarılı bir şekilde çalışmak istiyorsanız, tüm WordPress web sitelerinin bu dört bileşenini anlamak önemlidir:

  • WordPress Core dosyaları
  • WordPress veritabanı
  • Tema dosyaları
  • Eklenti dosyaları

WordPress Core Nedir? 

WordPress Core, WordPress’in çalışması için gerekli olan tüm “temel” dosyalara atıfta bulunmanın bir yoludur. WordPress Core, bir zip dosyası biçiminde WordPress.org/download adresinden indirdiğiniz şeydir . WordPress Core, WordPress’in çalışması için gerekli olan tüm “temel” dosyalara atıfta bulunmanın bir yoludur. 

Core dosyaları aşağıdakiler gibi şeyler yapmanıza izin verir:

  • WordPress yönetici kontrol paneline erişin
  • Yazı ve sayfa ekleyin ve düzenleyin
  • Kullanıcıları Yönet
  • Medya dosyalarını yükleyin
  • İçeriği sil
  • Etiket ve kategori ekleyin
  • Videoları göm
  • Kullanıcıların yanıt vermesine ve yorum yapmasına izin ver
  • … Ve çok daha fazlası

WordPress Core‘ un tam olarak ne olduğunu görmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey tüm temaları ve eklentileri WordPress panonuzdan kaldırmaktır. Böylece elinizde sadece WordPress Core kalacaktır.

Web sitenizde sadece WordPress Core kaldığında, fark edeceğiniz ilk şey, web sitenizi yalnızca temel dosyalar yüklü olarak oluşturamayacağınız veya görüntüleyemeyeceğinizdir.

Bu yüzden WordPress’i ilk yüklediğinizde, sitenizi görünür hale getirmek için otomatik olarak çalışmaya başlayabileceğiniz birkaç genel tema içerdiğini fark edeceksiniz. Ancak bir WordPress kurulumunda bulunan standart temalar teknik olarak çekirdeğin bir parçası değildir.

Bir temanın veya eklentinin yardımı olmadan, WordPress’in çekirdeği tüm bu işlevleri kendi başına gerçekleştirir. Ancak, web sitenizi oluşturmak için yapmanız gereken her şeyi yapamaz. WordPress çekirdeğinin ötesinde, web sitenizi oluşturmak için temalara ve WordPress eklentilerine ihtiyacınız olacak.

wordpress-core
Web Sitenizi Özgünleştirin, İşinizi Büyütün

WordPress Core Dosyaları

En önemli temel WordPress dosyalarından ikisi şunları içerir:

  • wp-config.php – Bu dosya, veritabanı bağlantı bilgileriniz dahil olmak üzere WordPress web sitenizin tüm temel ayarlarını kontrol eder.
  • functions.php – Bu dosya, WordPress’in en önemli işletim dosyalarından biridir. Önemli not: Temanızın bir functions.php dosyası vardır ve bu, web sitenizin temel dizininde bulunan core dosyası değil, düzenlemeniz gereken dosyadır.

Sitenizin çalışma şekli için çok önemli olan birçok başka dosya vardır. Pratiklik açısından, sorun giderme sürenizin çoğu (varsa) .htaccess ve wp-config.php dosyalarında harcanacaktır.

WordPress çekirdeğinde ayrıca iki önemli klasör vardır:

  • wp-content – Bu klasör, eklentilerinizi, temalarınızı ve medya yüklemelerinizi içerir.
  • wp-admin – Bu klasör, WordPress yönetici panosuna güç veren tüm dosyaları içerir.

Bu isimler size şu anda Yunanca gibi geliyorsa endişelenmeyin. Her birini biraz daha ayrıntılı olarak tartışacağız. 🙂

WordPress’te çekirdek dosyaları düzenlemeye devam ederseniz, tam olarak ne yaptığınızı tam olarak anlamadığınız sürece her zaman herhangi bir kodu değiştirmekten kaçının. WordPress çekirdek dosyalarında herhangi bir değişiklik yapmadan önce WordPress yedekleme eklentisiyle web sitenizin yedeğini aldığınızdan emin olun .

https://gurmehub.com/e-ticaret/en-iyi-wordpress-yedekleme-eklentileri/

WordPress Core Zip Dosyasının İçine Bir Bakış

WordPress çekirdek dosyasının içine bir göz atmak için, bilgisayarınızdaki zip dosyasının içindekileri dışarı çıkarmanız yeterlidir. Daha önce WordPress.org’dan indirdiğiniz WordPress zip dosyasını dışarı çıkardığınızda, şu dosya listesini göreceksiniz:

WordPress Core nedir? Ne İşe Yarar?

Bu önemli WordPress çekirdek dosyaları, her WordPress kurulumuna dahil edilir ve sunucunuza yüklendikten sonra ana (üst) dizinde bulunur.

Web Sitenizin WordPress Temel Dosyalarına Nasıl Erişilir?

Web sitenizin backend temel WordPress dosyalarına erişmek için, FileZilla gibi bir sFTP istemcisi indirmeniz ve yüklemeniz gerekir (tamamen ücretsizdir ve tüm işletim sistemlerinde mükemmel çalışır). Bu, WordPress dosyalarına doğrudan erişmenize izin verecektir.

Daha sonra, web sitesi barındırıcınız tarafından size verilen kimlik bilgileriyle FTP istemcisi aracılığıyla web sitenizin sunucusuna bağlanmanız gerekir. Kimlik bilgilerinizin ne olduğuna aşina değilseniz, barındırma sağlayıcınızla görüşün.

WordPress sunucunuz tarafından sağlanan Dosya Yöneticisini de kullanabilirsiniz. En yaygın dosya yöneticisi platformu cPanel’dir.

Wp-config.php Dosyası

Wp-config.php dosyası WordPress web sitesi için temel yapılandırma ayrıntılarını sağlar.

Wp-config.php dosyası, MySQL veritabanı bağlantı ayarları, WordPress tuzları ve anahtarları, WordPress veritabanı tablosu öneki, WordPress dili ve ABSPATH (WordPress dizinine giden mutlak yol) dahil olmak üzere WordPress web sitenizin çalışması için gerekli bilgileri içerir.

Functions.php Dosyası

WordPress functions.php dosyası wp-includes dizininde bulunan, son derece önemli bir WordPress Core dosyasıdır.

Ek olarak, siteniz için seçtiğiniz temanın bir functions.php dosyası da vardır. Bu dosya, web sitenize temanıza bağlı olan özellikler ve işlevler eklemenizi sağlar.

Temanızın function.php dosyasının / wp-includes içindeki adından bağımsız olarak çalıştığına dikkat etmek önemlidir. Temanızın dosya yapısındaki functions.php dosyasına uygulanan işlevler, yalnızca siz o temayı kullanırken canlı kalacaktır.

Functions.php’yi sitenize indirip kurabileceğiniz bir eklenti gibi düşünebilirsiniz. Functions.php dosyasıyla, kendi işlevinizi geliştirerek web sitenize özelleştirilmiş işlevler (mantıklı, değil mi?) Ekleyebilirsiniz. Elbette önce PHP’yi anlamanız gerekecek. Bu dosyayı, sitenize uygulamak istediğiniz önceden tanımlanmış işlevleri çağırmak için de kullanabilirsiniz.

WordPress wp-admin Klasörü

WordPress kontrol paneline güç veren dosyaların çoğu wp-admin klasöründe bulunur. Wp-admin klasörünün içindeki dosyalar, neredeyse tüm temel WordPress özellikleri için farklı bir dosya ortaya çıkarmaktadır.

wordpress-core

Admin.php

Şu anda ilgilendiğimiz dosya admin.php adlı dosyadır. Bu, / wp-admin klasörünüzün en kökünde bulunan dosyadır. Aşağıdakiler dahil çok sayıda web sitenizin en önemli özelliklerini etkinleştirmek için çalışır:

  • WordPress kontrol panelini yükleme
  • Veritabanınıza bağlantı

Ayrıca admin.php dosyası, kullanıcı kimlik bilgilerini kontrol eder ve izinlerini buna göre uygular.

Dizindeki diğer bazı önemli çekirdek dosyalar şunları içerir:

  • users.php
  • update.php
  • network.php

WordPress wp-içerik Klasörü

Wp-content klasörü çoğunlukla sitenizle ilgili eklenti ve tema dosyalarını barındırır. Doğrudan WordPress Core’ a bağlı hiçbir şeyi barındırmaz. Bu nedenle, bu makaledeki wp-include klasörüne odaklanacağız.

wordpress-core

WordPress wp-include Klasörü

Wp-include klasörünüzü, WordPress sitenize güç veren dosyaların “geri kalanını” depolayan klasör olarak düşünün. Başka bir deyişle, wp-admin yönetim araçlarınızı yönetmek için çalıştığından, wp-include klasörü her şeyi mümkün kılan dosyadır.

wordpress-core

Wp-include dizinini açtığınızda, ne kadar büyük olduğunu hemen fark edeceksiniz. Aslında, klasörün en üst seviyesinde 100’den fazla bağımsız dosya vardır. Açıkçası, bunların her birini burada ele alamayız.

WordPress çekirdek dosyalarına, onları nerede bulabileceğinize ve her birinin ne yaptığına daha aşina olduğunuzda, siteniz için yeni bir geliştirme fırsatları dünyası açacaksınız. Ayrıca, kendi site sorunlarınızı nasıl hızla gidereceğinizi öğrenecek ve sonunda bir profesyonel gibi birkaç özel özelliği yükleyebileceksiniz.

WordPress Çekirdeğine Dahil Olmayan Bir WordPress Web Sitesinin Bileşenleri

Artık WordPress çekirdek dosyalarını ele aldığımıza göre, WordPress çekirdek dosyalarında nelerin bulunmadığına bakalım.

  • WordPress veritabanı – WordPress veritabanı, WordPress sitenizin içeriğinin çoğunu depolar.
  • .Htaccess dosyası – erişmeye o gösterin Gizli Dosya seçeneğini etkinleştirmeniz gerekir böylece bu dosya genellikle gizlidir. Bazı ana bilgisayarların artık bu dosyayı desteklemediğini unutmayın.
  • WordPress tema dosyaları – WordPress tema dosyalarınız, WordPress çekirdeğinden ayrıdır.
  • WordPress eklenti dosyaları – WordPress eklenti dosyaları da çekirdekten ayrıdır.

WordPress Veritabanı

WordPress veritabanı, WordPress web sitesinin temelidir, ancak WordPress çekirdek dosyalarından ayrıdır. WordPress’i kurmak için sunucunuzda (genellikle WordPress sunucunuz aracılığıyla) bir veritabanı kurmanız gerekir.

Bir veritabanı olmadan, WordPress web siteniz çalışamaz. WordPress veritabanı, web sitenizin yüklenmesi ve çalıştırılması için güç sağlar, ayrıca gönderiler ve yorumlar gibi blogunuzun içeriğini ve sizin (hatta ziyaretçilerinizin) yaptığı değişiklikleri depolar ve kaydeder. Esasen, bir WordPress web sitesi “bir veritabanında güzel bir yüzdür”.

WordPress veritabanı, web sitenizin verilerini tablolar, satırlar ve sütunlarda depolayan bir MySQL veritabanıdır. WordPress veritabanı dinamiktir, yani içerdiği bilgileri ekleyebilir, değiştirebilir ve silebilirsiniz (yönetim erişiminiz olması koşuluyla).

Genel olarak konuşursak, her WordPress sitesi birçok farklı veri türünden oluşur. Tüm bu verilerin bir yerde saklanması gerekir. WordPress veritabanının devreye girdiği yer burasıdır.

Veritabanı kavramı, WordPress platformuna özgü değildir. Bir veritabanı basit veya karmaşık olabilir. Küçük veya büyük olabilir. Ancak tüm veritabanlarının ortak özelliği, bilgileri hızlı ve erişimi kolay bir şekilde depolamalarıdır.

WordPress veritabanında depolanan farklı veri türlerinin bazı örnekleri şunları içerir:

  • Sayfalar, gönderiler ve ek içerik
  • Etiketler, kategoriler ve diğer organizasyon bilgileri
  • Kullanıcı yorumları ve profil verileri
  • Tema ve eklenti ile ilgili veriler
  • Tam site ayarları

Web sitenizi oluşturan neredeyse her şeyin WordPress veritabanında depolandığını görmek kolaydır. Tek başına bu, WordPress veritabanının nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için iyi bir nedendir. 

.Htaccess Dosyası

.htaccess, “hiper metin erişimi” anlamına gelir. Bu dosya aynı zamanda kalıcı bağlantılarınızın yapısını da kontrol eder. Bu, muhtemelen oldukça sık erişeceğiniz bir dosyadır, bu yüzden aşina olmanız çok önemlidir.

Tüm ana bilgisayarların .htaccess dosyasını desteklemediğini unutmayın.

WordPress Temaları

WordPress deposundan ve internetteki bağımsız sitelerden indirebileceğiniz kelimenin tam anlamıyla binlerce ücretsiz ve premium tema vardır. Bir WordPress temasının birincil (yalnızca değil) amacı, web sitenizin veya blogunuzun genel stilini ve tasarımını belirlemektir.

Her temanın, web sitenizin nasıl görüneceğine ilişkin parametreleri belirleyen, aşağıdakiler gibi temel tasarım değişkenleri de dahil olmak üzere kendi kodunda yerleşik özel talimatları vardır:

  • Sitenin düzeni
  • Arka plan rengi
  • Görüntülerin boyutu
  • Yazı tipi boyutu, rengi, ağırlığı ve stili

Bu değişkenler, temanızı ve web sitenizin estetiğini tanımlamaya yardımcı olur. Ancak seçtiğiniz temanın sizin için çalışmayı bıraktığı yer burası değil. Ana sayfanızı nasıl oluşturduğunuz, sitenizin sosyal medyayla nasıl etkileşime girdiği ve site e-ticaret işlevi gibi temaya özgü daha birçok özellik de temaların içine yerleştirilebilir.

WordPress Eklentileri

Akıllı telefonunuzdaki uygulamalar gibi WordPRess eklentilerini düşünün. Bir WordPress eklentisi, WordPress’in varsayılan işlevlerine ekleyen, WordPress panonuza indirip yüklediğiniz bir yazılım programıdır.

Şu anda, WordPress deposunda ve diğer eklenti geliştirici sitelerinde rapor edilen 60.000’den fazla WordPress eklentisi bulunmaktadır.

Gerçekte, muhtemelen piyasada 60.000’den fazla eklenti vardır. Bu sayı, geliştiricileri tarafından şu anda WordPress çekirdeğinin güncel sürümüne (sürüm 5.4.1) güncellenen eklentileri yansıtır.

Bununla birlikte, mevcut her eklentinin benzersiz bir işlev gerçekleştirmediğini unutmayın. Eklentilerin büyük çoğunluğunun, benzer işlevleri farklı şekillerde gerçekleştiren eklentilere sahip rakipleri vardır.

Eklentiler Bazen WordPress Çekirdeğinin Parçası Olur

Eklentilerle ilgili ilginç olan şey, arada bir eklentinin büyük miktarda popülerlik kazanması ve WordPress geliştiricilerinden milyonlarca yükleme almasıdır. Bu olduğunda, genellikle bu eklentinin standart bir WordPress kurulumunun parçası olarak eklenmesi için bir baskı vardır.

Bunun aslında anlamı, eklentinin WordPress’in çekirdeğinin bir parçası olacağıdır. İşte çekirdek tam olarak böyle gelişir.

Gutenberg blok düzenleyici bu konuda iyi bir örnektir. Gutenberg blok düzenleyici, WordPress’in 5.0 sürümüne bağımsız bir eklenti olarak tanıtıldığında, WordPress geliştiricilerinin sayfalarını ve gönderilerini oluşturmaları için yeni bir yol olarak hızla son derece popüler hale geldi.

Eklentinin ezici popülaritesi nedeniyle, WordPress Gutenberg blokları işlevini 5.0 sürüm sürümünde doğrudan WordPress çekirdeğine eklemeye karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir