Spam nedir merak ediliyor. Bunu, internette her gün karşımıza çıkan açılır pencere, linkler ve e-postaların genel ismidir şeklinde açıklayabiliriz.
Spam Nedir?
Spam çeşitlerinin en bilineni, çok fazla kullanıcıya kimlik avı, reklam ve kötü amaçlı yazılımları iletmek amacı ile iletilen, istenmeyen e-postalar olmaktadır.
Fakat son dönemlerde web spam şeklinde de bilinen Google gibi arama motoru sonuçlarını etkilemeyi hedefleyen anahtar kelime ve linklerle alakalı spam taktikleri de giderek yaygınlaşmış durumdadır.
Spam yöntemlerini fark eden arama motorları algoritmalarını güncelleyerek, bu yöntemleri tercih eden sayfaları arama motoru sonuçlarında daha alt sıralarda listelemekte ya da sayfaları kapatarak cezalandırmaktadır.
E-mail spamı haricinde en sık görülen spam çeşitleri, trafik, arama ve link spamı olmaktadır. Spam nedir diyenler için bu türleri de detaylıca açıklayalım.
Arama Spamı (Search Spam)
Arama spam türlerinin amacı, bir web sayfasının arama sonuçlarındaki sıralamasını iyileştirmektir. Çoğunlukla bu spam çeşidi, rakiplere göre sıralamayı yükseltmek için kullanılmaktadır.
En popüler arama spamı tekniği, artık etkisini kaybeden sayfanın başlığı, içerik ve site açıklamasına anahtar kelime doldurmaktır.
Bununla beraber, ziyaretçinin göremeyeceği bölümlere gizlenen keyword’ler de aynı şekilde geçerliliğini kaybetmektedir. Çünkü Google’ın akıllı algoritmaları artık bu tarz spam türlerini tam anlamıyla işlevsiz bırakmaktadır.
Trafik Spamı (Traffic Spam)
Spam nedir merak edenler için trafik spamından da bahsetmek gerekir. İki çeşit trafik spam bulunmaktadır. Birincisi, spam olarak algılanan bir sayfadan sizin sayfanıza iletilen link sebebiyle trafik almanızla ilgilidir. Bunun sonucunda sayfanızın trafiğinde bir miktar yükseliş olsa dahi, Google’ın gözünde imajınız olumsuz olarak etkilenmektedir.
İkinci ise Google Analytics gibi uygulamalar ile anlayabileceğiniz, size yönlendirilmeyen, ilgili linkin görünür olmadığı veya o URL’de bir site olmaması gibi çeşitli linklerden meydana gelebilir.
Trafik spamlar aylık verilerinizi çarpıtmaktadır. Bundan dolayı bu tarz spam çeşitleri siteniz için problem teşkil etmektedir.
Link Spamı (Referral Spam)
Spam nedir konusu için link spamını da açıklamak gerek. Tıklanabilen linkler yerleştirilmiş içeriklerden meydana gelen, bol reklam içeren, çok fazla sayıda dış link veren fakat gelen bağlantı sayısı az olan ve çoğunlukla birbirinden farklı konularda makale yayınlayan sayfaların, link spamı bakımından şüpheli olduğu anlaşılabilir.
Sayfanıza dışarıdan iletilen linkler arama motorları bakımından otorite kabul edilmeniz için doğru bir gösterme olmasından dolayı, dijital pazarlama alanında link spam sık olarak tercih edilen ve tehlike arz etmeyen bir strateji olarak kabul edilmektedir.
Fakat son dönemlerde manuel link spam ismi verilen yorum ve forum bölümleri gibi alanlarda da link eklenerek spam elde edildiği görülmektedir. Özellikle de yorum bölümündeki spamların otomatik şekilde onaylanıp yayına alındığı sayfalarda, çeşitli yazılımlar ile oluşturulup iletilen comment spamlarda bir artış söz konusu. Bunların hepsini tek tek silmeye kalktığınızda günlerinizi alabilmektedir.
Web sayfalarının yorum bölümleri SEO bakımından son derece önemli olduğundan tek seferde bu spam yorumları silen çeşitli eklentiler ve yazılımlar da bulunmaktadır.
Spam nedir diyenler için şundan da söz etmekte yarar var: Karşılaşabileceğiniz link spamlar yalnızca bunlarla da sınırlı değil. Negative SEO Attack ismi verilen SEO saldırıları da bir tür link spam çeşidi olmaktadır. Bunların en kötü yanı ise çoğunlukla sayfanızın spam linkler sebebiyle Google tarafından ceza alması.
İlgisiz kaynaklardan gelen, güvenilmeyen şüpheli bağlantılar, trafiğinizde bazı farklılıklara yol açmışsa ve sayfalarınız çok geç yükleniyor ise bu tarz bir SEO saldırısı söz konusu olabilmektedir. Bundan dolayı iş birliği yapmış olduğunuz SEO uzmanı rutin olarak gelen bağlantılara göz atmalıdır.
Ayrıca bu tarz linkleri sayfanızdan iptal etmek için Google Search Console‘un Disavow ismi verilen bağlantıları reddetme özelliğini de tercih edebilirsiniz.