Mesafeli Satış Sözleşmesi e-ticaret hacminin artmasıyla oldukça önem kazanmıştır. E-ticarette satıcı ve alıcı taraflarının menfaatlerini koruyabilmek adına hukuksal bazı düzenlemeler yapılmıştır. İşte sözleşme hakkında bilmeniz gerekenler:
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?
E-ticaret sitesi sahiplerinin alıcılara karşı hazırladığı sözleşmelerdir. E-ticaret sitesinden alışveriş yaparken ve alışveriş sonrasında yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçebilmek ve prosedürlerle ilgili ön bilgilendirmeyi sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Tüm e-ticaret sitelerinin mutlaka satış sözleşmesini bulundurma zorunluluğu vardır. Satış yapan site, sipariş oluşturulmadan hemen önce sözleşmeyi onaylattırmak zorundadır. Ayrıca e-ticaret sitelerinin kurulum aşamalarında atlanıyor olsa da, ödeme sistemleri uygulamaları mesafeli satış sözleşmeleri olmayan sitelere sanal pos tanımlamamaktadır. Bu nedenle internet üzerinden satış yapılamaz.
Satış sözleşmesi müşteri ve e-ticaret sitesi arasında gerçekleştirilen bir anlaşmadır. Satıcı, alıcının ödemeyi kabul ettiği fiyat karşılığında talep edilen şeyi teslim etmeyi veya satmayı kabul eder. Mesafeli Satış Sözleşmesi’nde mülkiyetin devri; satıcı, ürünü teslim edip ödemesini aldığı takdirde gerçekleşir. Satıcı, sattığı ürünü teslim edemediği ya da alıcının ödeme durumunda aksilik olduğu durumlarda; sözleşmenin işleyişinde değişiklikler gerçekleşir. Her iki taraf da mülkiyeti satın alan kişiye devretmeyi kabul edebilir. Fakat; alıcı ödeme yapmadığı takdirde satıcı, ürününü iade alabilir.
Ön Bilgilendirme Formu
Müşterilerinize siparişi ile ilgili önbilgi vereceğiniz, kaydedilmesine ya da onaylanmasına gerek olmayan formlardır. Örnek vermek gerekirse kargo bilgileri, ödeme bilgileri ile birlikte siparişin detay bilgilerini içeren bir form olabilir.
WordPress’te Mesafeli Satış Sözleşmesi
WooCommerce Mesafeli Satış Sözleşmesi Eklentisi ile ödeme formunda veya kullanıcı kayıt işlemleri için kendi şablonunla oluşturacağın sözleşmeleri; müşterilerin ya da kullanıcılar için oluşturur, gösterir, onaylatır ve saklar. Ayrıca bunu çoklu dil desteğine sahip (multi-language) sitelerinizde de yapmanız mümkün.
WooCommerce Mesafeli Satış Sözleşmesi Eklentisi ile yönetmeliğine uygun olarak çalışmak artık çok kolay.
Eklenti Özellikleri
- Kullanıcı kayıt formunda kullanıcı bilgilerini kullanarak sözleşme oluşturabilirsiniz.
- Ödeme formunda (checkout) ödeme bilgilerini kullanarak sözleşme oluşturabilirsiniz.
- Birden fazla sözleşme aynı formda görüntüleyebilirsiniz.
- Oluşturulan sözleşmelerin ödeme/kullanıcı kayıt kısmında önizlemeleri görüntüleyebilirsiniz.
- Sözleşmeler için siteye özel ön tanımlı sabitler oluşturulup kullanabilirsiniz.
- Zorunlu ya da isteğe bağlı sözleşme ekleyebilirsiniz. (Zorunlu seçilen sözleşmeler onaylanmadan ilgili form bitirilemez.)
- Oluşturulan sözleşmelere yönetim panelinden ulaşabilirsiniz.
- Müşterilerin sipariş/kullanıcı kaydı için onayladığı sözleşmelerini sipariş ve sözleşmelerim kısmından ulaşabilirsiniz.
- Sipariş sonrasında gönderilen e-posta ile birlikte müşterinin onayladığı sözleşmeler gönderebilirsiniz.
- Oluşturacağınız sözleşmelerde {$Siparis} etiketiyle sipariş bilgilerini, {$Kullanici} etiketi ile kullanıcı bilgilerini kullanabilirsiniz.
- Oluşturduğunuz sözleşmeleri sitenizin sahip olduğu her bir farklı dil için o dile özgü içerik ile gösterebilirsiniz.