E-ihracat, birçok ödeme alma yöntemleri ile ülkeler arası ticaretin daha pratik ve kolay bir şekilde uygulanabilmesini sağlıyor. B2C (Firmadan Tüketiciye) ticaret modelinin yaygınlaşmaya başlanması ile e-ihracatın önemi de giderek artmış durumda. Uluslararası ödeme yöntemleri, farklı ülkeler arasında ticaret yapabilmeyi kolaylaştırsa da bazı durumlar e-ihracatı sekteye uğratabiliyor.
[lwptoc]
Havale/EFT ile ödeme, alternatif ödeme kredi kartı ile ödeme, ve mobil uygulamalar üzerinden ödeme, e-ihracatta sık sık kullanılan ödeme yöntemleri arasındadır. Firmalar ve kurumlar, e-ihracat ödeme alma yöntemleri için destek alarak veya bu gibi platformlarla iş birliği yaparak e-ihracat potansiyelini büyük oranda arttırıyor.
Eğer E-İhracat yapmayı düşünüyor ve avantajlarını merak ediyorsanız E-İhracat Nedir? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Kullanım kolaylığı ve hızlı oluşundan dolayı kredi kartı ile ödeme yöntemi, günümüzde insanların çok sık tercih ettiği bir yöntem. Ancak birçok farklı ödeme yönteminin popülaritesi, farklı ülkelerde online alışverişler için kredi kartı kullanımını geri planda bırakmış durumda.
Örneğin; Hollanda’da online alışverişlerde alternatif ödeme yöntemlerinin payı %70-75 seviyesindeyken, kredi kartı ile ödeme oranı %7-10 civarında seyrediyor. Bu oran Almanya’da %65’e %15 şeklinde şeklindedir. İngiltere, İtalya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde de alternatif ödeme yöntemleri kredi kartından daha çok tercih edilir durumda. Bu durum, E-İhracat yapan birçok firmanın Avrupa’yı yakından takip etmesine sebep oluyor. Günümüzde birçok yerli şirket, mevcut ödeme sistemlerine alternatif ödeme alma yöntemlerini entegre ediyor.
Yurt Dışı Ödeme Alma Yöntemleri
PayPal Nedir?
Paypal, internet üzerinden ödeme alabilmenizi sağlayan bir sistemdir. Daha anlaşılır bir şekilde tanımlarsak, tıpkı Papara Kart gibi Paypal de bir nevi online cüzdan denilebilir. PayPal ile internetten üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yaparken kredi kartınızın olması önemli değildir. Alışverişin yanı sıra bir e-posta ile para göndermeyede olanak tanıyan bir sistemdir. Birçok Avrupa ülkesi dahil Amerika Birleşik Devletleri’inde de yerel web sitesi bulunan Paypal sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
PayPal Türkiye’de Neden Çalışmıyor?
Türkiye’de kişisel bilgiler ve para transferleri ile ilgili yeni kararlar alınması ile birlikte bu kararlardan biri de ‘Türkiye vatandaşının bilgilerini saklıyor ve parar işlemleri yapılıyorsan bunu Türkiye’deki serverlar üzerinden yapmak zorundasın’ şartıdır. Bu sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa ülkelerini kapsayan bir şart halini almıştır.
PayPal Türkiye’nin koyduğu şartları, kredi kartı bilgilerin, vergi ödemeyi ve kimlik bilgilerini aldığı kişilerin yaptığı işlemleri Türkiye’de bulunan serverlar üzerinden yapmayı kesin bir şekilde reddetmesi ile BDDK da bunun üzerine Paypal’ın lisansını iptal ederek Türkiye üzerindeki tüm işlemlerini sonlandırdı.
Stripe Nedir?
Stripe, internet işletmelerinin online ödeme alma yöntemlerinden biridir. Pazar yeri platformları, e-ticaret mağazası veya e-ihracat yapıyor olun Stripe’in titizlikle tasarlanmış API’leri ve işlevleri ile beraber en iyi online ödeme alma platformlarından bir tanesidir.
Visa, Master Card, American Express, Discover, JCB, Diners Club, Çin ve UnionPay dahil olmak üzere her ülkedeki müşterilerin tüm büyük banka ve kredi kartlarından ödeme alabilirsiniz.
Masrafları, ücretleri, geri ödemeleri ve transferler hakkında gerçek zamanlı bilgileri Stripe’in API ve gösterge paneli aracılığıyla kolayca yönetebilirsiniz.
Coinbase Nedir?
CoinBase, bitcoin borsaları arasında son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir kripto para borsası ve kripto para cüzdan platformudur. Coinbase, Türkiye dâhil birçok ülkede Bitcoin, Ethereum ve Litecoin takası yapmayı kolay bir hale getirir. Ayrıca farklı kripto paralar ile ödeme alabilirsiniz.
Payoneer Nedir?
Payoneer, dünya çapında kabul görmüş ve her sektör için eknomik sayılabilecek fiyatlar ile hizmet veren bir ödeme alma sistemdir. Ülkemiz için Türkçe dil desteği sunması yabancı dil bilmeyenler için inanılmaz bir fırsattır. Payoneer’ın öncelikle kendini kanıtlamış bir ödeme sistemi olduğunu kabul etmek gerekir. Udemy ve Clickbank platformlarının Payoneer kullanmasını buna örnek olarak gösterebiliriz fakat Ülkemizde genelde Amazon için kullanıldığından dolayı çok bilinen bir ödeme alma platformu değildir.
Sonuc:
Kredi kartlarının, geldiğimiz bu çağda tek seçenek olduğu düşüncesi yavaş yavaş ortadan kalkıyor diyebiliriz. E-ihracat yapan şirketler, değişen müşteri modelleri ve ödeme stilleri ile alternatif ödeme alma platformlarını bünyelerine entegre ediyor. Alternatif ödeme alma yöntemleri ile satışlarını kolaylıkla optimize edebiliyorlar. Eğer sizde E-İhracat yapacaksanız kesinlikle ödeme alma yöntemlerini derinlemesine araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Lütfen düşüncelerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın…