E-İhracat

E-İhracat Nedir? E-İhracat Avantajları ve Dezavantajları Nedir? 2020

E-İhracat Nedir? E-İhracat Avantajları ve Dezavantajları Nedir? 2020

Mikro ihracat ayrıcalıkları ve farklı ödeme kolaylıklar gibi fırsatları bizlere sunan E-İhracat, ülkeler arası ticaretin daha pratik bir şekilde uygulanabilmesindeki en önemli adımdır. B2C (Firmadan Tüketiciye) ticaret modelinin kullanılmaya başlanması ile birlikte E-İhracatın önemi her geçen gün daha fazla artmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise uluslararası ödeme yöntemlerinin farklı ülkeler arasında ticaret yapabilmeyi kolaylaştırıyor olmasıdır.

[lwptoc]

E-İhracat Nedir?

e-ihracat-avantajlari-ve-dezavantajlari

E-ihracat son zamanlarda ülkemizde ilgi görmeye başlasa da bu konu özellikle e-ticaret deyimine hakim  kişiler için yabancı değil. Günümüzde e-ihracat yapısını anlamak ve teknik durumları kolay bir şekilde kavramak kolaydır.

Uluslararası ticarete adımımızı attığımızda katı ve affedilmez kurallara ayak uydurmak zorunda kalıyoruz. Uluslararası İhracat Yönetmelikleri, vergiden muaf işletmeler, vatandaşların hakları ve güvenlikleri, diğer ülkelerle ikili anlaşmalar  ve daha bir sürü kurallar ve yasalar…  Ancak E-İhracat ile birlikte bu yasa ve kuralların çoğunu kolayca aşar ve ihracat yapmanız oldukça kolay bir hale gelir.

E-İhracata olan ilginin artması ile yeni teşvikler ve devlet destekleri oluşturulmuş olup, talep eden kişilerin proje yapması ve gerekli belgelerle başvurması bulunduğumuz günlerde yeterlidir.

İhracat alanında kariyer fırsatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

E-İhracatın Avantajları

E-İhracat, genel olarak, bir “aracı” maliyetini ve bu durumla ilgili oluşacak sorunları kökten çözer. Ayrıca, satışlar üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanıza ve müşterilerinizle doğrudan etkileşim kurmanıza olanak tanır. İşte en önemli avantajlardan bazıları:

  • Aracıları ortadan kaldırdığınız için potansiyel kârınız artar .
  • İşlemlerin tüm yönleri sizin elinizde olduğundan, daha fazla kontrole sahip olursunuz.
  • Müşterilerinizi tanırsınız.
  • Müşterileriniz sizi tanır ve bu nedenle sizinle doğrudan iş yaparken kendilerini daha güvende hissederler.
  • İş gezileriniz çok daha verimli ve etkilidir çünkü doğrudan ürününüzü satmaktan sorumlu müşteri ile görüşebilirsiniz.
  • Olumsuz bir durum olduğunda kiminle iletişime geçeceğinizi bilirsiniz.
  • Müşterileriniz, ürününüz, pazardaki performansınız ve birçok durum hakkında daha hızlı ve daha doğrudan geri bildirim sağlar.
  • Yeni Bilgi ve deneyimler kazanırsınız. Uluslararası arenada olmak, yeni teknolojiler, yeni pazarlama teknikleri ve yabancı rakipler hakkında bir çok değerli fikir ve görüş sağlar.
  • Birçok ürün,  giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş aşaması gibi çeşitli döngülerden geçer. Ürün belirli bir pazarda son aşamaya yani olgunluğa ulaştığında, ürünün daha önce hiç pazarlanmadığı farklı bir pazara sunulabilir.
     
  • Ticari markalarınız, patentleriniz ve telif haklarınız için daha iyi bir korumanız olur.
  • Kararlı bir şekilde ihracat sürecine dahil olabilirsiniz.
  • Pazarı daha iyi anlarsınız.
  • İşletmeniz dış pazarda geliştikçe, pazarlama çabalarınızı iyileştirmek veya yeniden yönlendirmek için daha fazla esnekliğe sahip olursunuz.
 

E-İhracatın Dezavantajları

E-İhracat yapmanın birçok avantajı olsa da, bazı durumlarda dezavantajları da vardır.

  • İyi bir yönetim sergilemezseniz karşılayabileceğinizden daha fazla zaman, enerji ve para gerektirir.
  • Hizmet vermek, organizasyonunuzun her seviyesinden daha fazla sorumluluk isteyecektir.
  • Her ne olursa olsun sorumlu tutulan siz olursunuz.
  • Müşteri iletişimlerine yerel bir temsilci kadar hızlı yanıt veremeyebilirsiniz.
  • İşlemin tüm lojistiğini halletmelisiniz .
  • Teknolojik bir ürününüz varsa, teknik sorulara yanıt vermeye, başlangıç ​​eğitimi ve sürekli destek hizmetleri vermeye hazırlıklı olmalısınız.
  • Ürün Modifikasyonu. İthalatçı ülkenin etiketleme veya ambalajlama kuralları için genellikle değişiklik yapılması gerekir.
  • Finansal risk. Mevcut yöntemler (açık hesap, ön ödeme, konsinye, belge toplama ve akreditif) kullanılarak yapılan ödemelerin tahsilatı, yalnızca yurtiçi satışlardan daha fazla zaman alıcı değil, aynı zamanda daha karmaşıktır. Bu nedenle, şirketler uluslararası işlemlerin gerçekleştirilmesiyle ilgili finansal riski dikkatlice hesaplıdır.

Mikro İhracat Nedir?

mikro-e-ihracat-nedir

Adından da anlaşılacağı gibi “ihracatın küçüğü” olarak tanımlanabilir. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının yayınladığı “İhracat Genelgesi” üzerinde yapılan düzenleme ile kabul edilmiştir.

ihracat yapabilmek için gümrük müşavirliği firması ile çalışıyor olmanız ve İhracatçılar Birliği kaydınız olması gerekmektedir. Fakat yurtdışına sattığınız ürün, 300 KG ağırlığı ve tüm vergiler dahil 15.000 Euro bedelini aşmamış ise gümrük müşavirliği şirketleri ile çalışma zorunluluğu ve İhracatçılar Birliği kayıtlı firma olma zorunluluğu ortadan kalkar. Başka bir anlatım ile; taban 15.000 Euro bedeli ile sattığınız en fazla 300 KG ağırlığında bir ürünü, yurtiçindeki bir müşterinize satmış gibi yurtdışına gönderim yapmaya mikro ihracat denir.

E-ihracat yapan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için bürokratik engellere takılmadan dünyaya açılabilmesini Mikro ihracat mevzuatı sağlamaktadır. Bu mevzuat sayesinde mevcut işletmeler, ekstra bir prosedüre tabi tutulmadan ürünlerini yurtdışına satabilmektedir.

Sonuç

Anlıyoruz ki e-ihracat endüstrisi hızla büyüyor. Bu, her yönden muazzam bir şekilde artan küresel tüketici sayısından kaynaklanmaktadır. E-ihracat hakkında daha çok bilgi paylaşmak istiyor ve bu yazı ile beraber bir kılavuz oluşturmak istiyoruz. Bir sonraki yazımızda E-İhracat için ödeme alma yöntemlerinden bahsedeceğiz. Lütfen takipte kalın.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir