WordPress 6.6’da Neler Geliyor?

WordPress 6.6

WordPress, test için WordPress 6.6 sürümünü zaten yayınlamıştı. 2024’ün ikinci büyük WordPress güncellemesi olarak tanıtılan 6.6, katkıda bulunanlar tarafından yoğunca çalışılıyor. WordPress Beta Tester eklentisini kullanarak beta sürümünü bilgisayarınızda veya hazırlama ortamında deneyebilirsiniz. Fakat Beta sürümde bulunan bazı özelliklerin son sürümde yer almama ihtimalini unutmayın. Peki 6.6’nın gelmesi ile nelerle karşılaşacağız?

Geliştirmeler

WordPress 6.6 Beta, editörde 97 iyileştirme ve 101 düzeltme içermektedir, toplamda WordPress 6.6 Core için yaklaşık 206 konuya dokunmaktadır.

Site Düzenleyicide Geliştirilmiş Veri Görünümleri

WordPress 6.6’da, Site Editörü’nde yapılan veri görünümü güncellemeleri, kullanıcıların içerik yönetimini daha kolay hale getirir. Bu güncellemeler, desenleri ve şablon parçalarını tek bir yerde birleştirerek yönetmeyi sağlar. Kullanıcılar, daha az tıklamayla yönetim görünümlerine erişebilir ve daha iyi bir deneyim için pek çok küçük iyileştirme sunulmuştur.

Senkronize Desenlerde Geçersiz Kılma

WordPress 6.6’da heyecan verici bir özellik, senkronize desenlerde geçersiz kılma yeteneğidir. Daha önce senkronize desenler sitenizin her yerine uygulandığında, bunları düzenlediğinizde değişiklikler tüm kullanıldıkları yerlerde yapılıyordu. Ancak geçersiz kılma ile aynı deseni farklı sayfalarda kullanabilir ve içeriği değiştirebilirsiniz, böylece tasarımı koruyarak içeriği özelleştirebilirsiniz.

Tüm Blokları Görme

WordPress 6.6’da Blok Ekleme aracında tüm blokları görme yeteneği sunulmaktadır. Bu özellik, kullanıcıların mevcut tüm blokları görmelerini ve ihtiyaçlarına uygun olanı seçmelerini kolaylaştırır, böylece içerik oluştururken daha hızlı ve etkili bir şekilde çalışabilirler.

Yeni Yayımlama Akışı

WordPress 6.6, gönderi ve site editörlerini daha da yakınlaştırarak daha tutarlı bir düzenleme deneyimi sunar. Blog yazısı yazarken veya sitenizi düzenlerken artık daha tutarlı bir düzenleme akışı kullanabilirsiniz. Gönderi seçenekleri biraz farklı görünebilir ve kullanıcılar başlık üstündeki komut paletine erişmek için başlık üzerine tıklayabilirler.

Stil Varyasyonları

WordPress 6.6, blok temaları için stil seçeneklerini genişleterek daha fazla tasarım seçeneği sunar. Bu özellik, tema içinde renk paletleri ve tipografi stilleri gibi varyasyonları kullanarak daha yaratıcı tasarım seçenekleri elde etmenizi sağlar, ekstra yapılandırmaya gerek kalmadan doğrudan kutusundan çıkarmanızı sağlar.

Bölüm Stilleri

WordPress 6.6, blok grupları için stil seçeneklerini tanımlamanızı sağlar. Bu özellik, blok gruplarınızı özelleştirmenize ve sitenizin farklı bölümlerine farklı stil ve görünümler uygulamanıza olanak tanır, böylece içeriğinizi daha etkili bir şekilde organize edebilirsiniz.

Doğrudan Grup Düzeni

WordPress 6.6’da Grup bloğunda blokları bir ızgarada düzenleyebilirsiniz. Bu özellik, grup bloklarında blokları daha düzenli ve yapılandırılmış bir şekilde yerleştirmenizi sağlar, böylece içerik oluşturma süreciniz daha yönetilebilir hale gelir.

Negatif Kenar Boşlukları

WordPress 6.6, bloklarda negatif kenar boşlukları tanımlama yeteneği sunar. Bu özellik, içerik bloklarınız arasında daha fazla esneklik sağlar ve istediğiniz tasarımı oluşturmanıza yardımcı olur, böylece daha dinamik ve çekici bir içerik düzeni elde edebilirsiniz.

Otomatik Geri Alım

WordPress 6.6, eklentilerin otomatik güncellemelerinde geri alma desteği sunarak sitenizin güvenliğini ve istikrarını artırır. Bu özellik, otomatik bir güncelleme sitenizi bozarsa, WordPress’in otomatik olarak önceki sürüme geri dönmesini sağlar, böylece istenmeyen güncelleme sonuçlarından korunabilirsiniz.

Geliştiricilere Özel

WordPress 6.6 sürümü, geliştiricileri hedef alan değişikliklerle veya perde arkası iyileştirmelerle dolu olacak. Bunlardan bazılarına bakalım:

Tema geliştiricileri artık theme.json (#58409) dosyasında varsayılan yazı tipi boyutlarını ayarlayabilir. Bireysel gönderi türleri artık otomatik kaydetme özelliğini devre dışı bırakabilir (#41172). oEmbed‘ler için geliştirilmiş tembel yükleme (#58773).

Beta 3 için notları ve güncellemleri görmek için WordPress resmi sitesini kontrol edebilirsiniz.

WordPress 6.6’nın getirdiği yenilikler, kullanıcıların içerik yönetimi ve site düzenleme süreçlerini önemli ölçüde geliştirmektedir. Veri görünümleri güncellemeleri, senkronize desenlerde geçersiz kılma, blok düzenleme akışının tutarlılaştırılması, stil varyasyonları, negatif kenar boşlukları ve benzeri özellikler; kullanıcıların içerik oluşturma ve düzenleme süreçlerinde daha fazla esneklik ve kontrol sağlar. Ayrıca geliştiricilere getirdiği yenilikler ile kullanıma daha fazla özgürlük kattı. Tüm bu yenilikler, WordPress kullanıcılarının daha yaratıcı ve verimli bir şekilde içerik oluşturmalarına olanak tanırken, site yönetimini daha sorunsuz hale getirir.

WordPress hakkında daha fazla bilgi edinmek ve gelişmeleri takip etmek için haberler sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir