2023 Yılında 58 E-Ticaret Markasına 86,3 Milyon TL Ceza

2023 Yılında 58 E-Ticaret Markasına 86,3 Milyon TL Ceza

Ticaret Bakanlığı 2023 yılında mevzuata uygun hareket etmeyen 58 E-ticaret markasına 86,3 milyon lira ceza kesti.

Ticaret Bakanlığı, yapmış olduğu açıklamada: “Zaman ve mekân sınırlamasını tüketiciler nezdinde ortadan kaldıran mesafeli sözleşmeler, teknolojinin hızlı gelişimiyle gün geçtikçe daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Söz konusu teknolojik gelişmelere ve tüketici alışkanlıklarının değişimine bağlı olarak hızla gelişen bu alan tüketici çıkarlarını zedeleyecek problemleri de beraberinde getirmektedir.” ifadelerini kullandı.

6502 sayılı kanuna işaret eden açıklamada: “Bu amaca uygun olarak 6502 sayılı Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinin firmalar tarafından doğru uygulanması son derece önem arz etmektedir. Piyasada faaliyetlerini e-ticaret yöntemiyle sürdüren bazı firmaların kötü niyetli ve hukuka aykırı uygulamaları Bakanlığımız radarına girmekte ve incelenmektedir.” ifadeleri yer aldı.

e-ticaret markasına ceza

Yapılan resmi açıklama şu şekilde;

58 firmaya toplam 86.274.994 TL idari para cezası uygulanmış, 5 firma hakkında e-ticaret faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullandıkları internet adreslerine ilişkin “Erişimin Engellenmesi” kararı verilmiş Türk Ceza Kanunu’nun 157’nci ve 158’nci maddeleri uyarınca dolandırıcılık suçu kapsamında olduğu değerlendirilen 8 firma hakkında, Cumhuriyet Başsavcılığına bildirim yapılmıştır. Bununla birlikte, halihazırda 25 firma nezdinde inceleme ve denetim süreci devam etmektedir.