Bugün en popüler WordPress tema oluşturuculardan ikisi StudioPress’in Genesis Framework ve Divi’yi inceleyeceğiz .
Her ikisi de farklı yapıları yapmak için tasarlanmıştır. Genesis Framework, geliştiricilerin özel WordPress temaları oluşturmasını kolaylaştıran minimal bir WordPress framework dür. Oysa Divi, teknik deneyimlerinden bağımsız olarak herkesin özel bir tasarım tasarlamasına izin veren hepsi bir arada bir çözümdür.
Popülerlikleri sebebiyle, birçok WordPress kullanıcısı Genesis Framework veya Divi’yi tercih ediyor. Son birkaç ay içinde, iki WordPress tema oluşturucusunun kullanıcısı sayısının attırdığını görüyoruz. Bunun sebebini veya nedenlerini merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam edin.
Genesis WordPress Framework
Genesis framework normalde özel WordPress temaları oluşturmak için bir şablon olarak kullanılır. Bazı insanlar özel bir tasarım için bir framework basitçe değiştirirken, framwork ana tema olarak kullanmak ve özel tasarım için bir alt tema oluşturmak daha pratiktir.
Birkaç yıl öncesine gidersek, frameworkler çoğunlukla geliştiriciler tarafından kullanıldı. Teknik bilgisi olmayan kullanıcılar için pek çok kullanıcı dostu olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Ama Genesis Framework çok farklı bir yapıya sahip. Yanlızca kolay anlaşılabilir bir panele sahip olmakla kalmaz, temiz ve minimal bir tasarıma sahiptir ve güzel yazı tipleri kullanır. Profesyonel görünümlü bir web sitesi tasarımına sahip olmak için tek yapmanız gereken bazı renkleri değiştirmek ve logonuzu eklemek.
Diğer harika Genesis özelliklerine bir göz atalım.
Kullanımı Kolay Seçenekler Paneli
Genel olarak, WordPress frameworkleri yönetici alanında pek çok seçenek sunuyor fakat Genesis Framework işleri daha basit tutuyor ve birçok yararlı alan ve seçeneğe sahip.
Ana seçenekler sayfası, FeedBlitz veya Feedburner gibi üçüncü taraf RSS besleme hizmeti için destek sunar. Seçenekler sayfasında da farklı düzenler seçilebilir. Mevcut düzenlerin sayısı, kullandığınız Genesis Framework alt temasına bağlıdır.
Ek seçenekler arasında gezinme, kırıntılar, yorumlar ve geri izlemeler, arşivler ve blog şablonu ayarları bulunur. Kod, alt kısımdaki üstbilgi ve altbilgiye de eklenebilir.
Genesis ile birden fazla web sitesi oluşturma işlemi, içe ve dışa aktarma işlevi sayesinde daha basit hale getirilmiştir. Genesis Framework, bazı yararlı özel widget’ larıda bizlere sunar.
WordPress Eklentileriyle Uyumluluk
Genel olarak, bir WordPress temasına ne kadar çok özellik ve seçenek eklerseniz, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların temayı kullanması o kadar kolay olur. Ne yazık ki, bir WordPress temasına daha fazla özellik eklemek, temanın diğer WordPress eklentileriyle çakışması olasılığını da artırır.
Genesis Framework gibi minimal bir yapının faydalarından biri, eklenti çakışması riskinin daha az olmasıdır. Genesis Framework’ ün en önemli özelliği esnek olmasıdır.
Çok Sayıda Alt Tema Seçimi
Teknik olmayan kullanıcılar, özellikleri değiştiremedikleri ve kendi stillerini değiştiremedikleri için WordPress temalarından en iyi yararlanmayı zorlaştırıyor.
Toplamda, StudioPress’ten sunulan 43 farklı alt tema ve 3.taraf geliştiricilerin sunduğu temalar vardır.
Hızlı, Duyarlı ve Profesyonel Kod
Genesis Framework, HTML5 kullanılarak tasarlanmıştır ve önerilen W3C web standartlarına uygundur. Bu nedenle, web sitenizi doğrulamakta herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.
Tüm tema dosyaları temiz bir şekilde kodlanmıştır ve dosyanın her bir bölümünün ne için olduğunu anlamanıza yardımcı olacak yorumlara sahiptir.
Arama Motorları için Optimize Edildi
Genesis Framework, harika SEO özelliklerine sahiptir. Genesis’i web sitenizde etkinleştirdikten sonra, Genesis, makalenizle ilgili SEO ayrıntılarını girmek için her gönderinin ve sayfanın altına bir alan ekleyecektir. Bu, sayfa başlığını, açıklamasını ve anahtar kelimeleri içerir.
Ana SEO ayarları sayfası, ana sayfa SEO ayarlarınızı, belge başlığınızı, robots meta ve arşiv ayarlarınızı yapılandırmanıza olanak tanır.
Genesis Hooks(Kancalar)
Genesis Framework, düzinelerce hook(kanca) ile oluşturulmuştur. Bunlar, sayfalarınızda birden çok yerde bulunur. Hook (kanca) çağırarak, özel bir işlev veya bir eklenti kullanarak web sitenize istediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz .
Eğer WordPress eklentisi veya tema geliştirmek istiyorsanız bu makaleden bilgi alabilirsiniz. WordPress Eklentileri Nasıl Geliştirilir?
StudioPress’in web sitesinde büyük bir Genesis kancaları referansı var . Kancaların tam olarak nerede olduğunu görmenize yardımcı olacak, kancalar için kullanışlı görsel kılavuzlar da vardır. Eklenti olarak görsel bir kılavuz da mevcuttur.
Divi WordPress Teması
Divi, 2013’ün sonunda WordPress topluluğundan büyük övgüler alarak piyasaya sürüldü . Birçok WordPress tema mağazası yıllardır hepsi bir arada WordPress çözümü oluşturmaya çalışıyor, ancak çok az geliştirici bunu doğru yaptı.
Divi’yi bu kadar özel yapan şeyin ne olduğuna daha yakından bakalım.
Sürükle ve Bırak
Divi, modülleri istediğiniz alana sürükleyip bırakarak kendi sayfalarınızı tasarlamanıza olanak tanıyan görsel bir sayfa oluşturucudur. Bu, karmaşık sayfaları dakikalar içinde kolayca oluşturmanıza olanak sağlar.
Saniyeler içinde yeni satırlar ve sütunlar oluşturabilir ve modülleri kolaylıkla hareket ettirebilirsiniz. Şu anda toplam 32 modül mevcuttur. Bu, kenar çubukları, portföyler, haritalar, iletişim formları, kaydırıcılar, videolar, resimler, fiyat tabloları ve daha fazlasını içerir. Her modül, verilerinizle sadece birkaç saniye içinde yapılandırılabilir.
Bir düzen oluşturduğunuzda, onu kaydedebilir ve diğer sayfalarda kullanabilirsiniz. Hatta sahip olduğunuz başka bir web sitesine aktarılabilirler.
Divi sayfa oluşturucu ile olasılıklar sonsuzdur. Yapamayacağı çok az şey var. Modül sisteminin nasıl çalıştığını öğrendikten sonra, çok hızlı bir şekilde benzersiz sayfa tasarımları yaratabileceksiniz. Şüphesiz Divi’nin en önemli özelliklerinden biridir.
WordPress Tema Özelleştirici Desteği
Divi, WordPress Tema Özelleştiricisi için harika bir desteğe sahiptir. Renkleri, yazı tiplerini, gezinmeyi, widget’ları ve daha fazlasını değiştirmek için kullanılabilir.
Divi, Elegant Themes ePanel seçenekleri sayfasını da kullanır. Buradan logonuzu yükleyebilir, reklamları entegre edebilir ve SEO ayarlarını tanımlayabilirsiniz. Panel yaşına bakmaya başlıyor, ancak web sitenizde önemli değişiklikler yapmak için yararlı olmaya devam ediyor.
Duyarlı
Genesis Framework gibi Divi de tabletlerde ve akıllı telefonlarda harika görünüyor. Birisi web sitenizi bir mobil cihaz üzerinden ziyaret ettiğinde tasarımınızın görünümünü ve verdiği hissi otomatik olarak değiştirecektir. Tüm modüller mobil uyumludur, bu nedenle web siteniz, sayfalarınızı nasıl yaratırsanız yaratın harika görünecektir.
Genel Bakış
Bir geliştiriciyseniz, gerçekten benzersiz bir şey yaratmanız gerekiyorsa, Genesis Framework en pratik seçimdir. Bununla birlikte, Divi’yi düzenli ve hızlı bir şekilde harika görünen web siteleri oluşturmak için daha pratik bir çözüm bulabilirsiniz.
Web siteleri tasarlama konusunda herhangi bir deneyiminiz yoksa Divi, size birçok ilginç düzen oluşturma özgürlüğü verdiği için muhtemelen en iyi çözümdür, ancak bir Genesis Framework tasarımının görünümünü seviyorsanız, satın almaktan çekinmeyin. Hayal kırıklığına uğramayacaksınız.