E-ticaret pazarı ve pazaryeri entegrasyonu giderek artıyor. Çünkü; sadece yeni girişimler için değil,;mevcut ürün ve hizmetlerini internet üzerinden satmak, gelişen bu ekosistemde çok cazip bir hal aldı.
Her yıl gelişen olaylar sebebiyle (örn:covid-19) artan pazar hacmi, tüm dikkatleri e-ticaret pazaryeri entegrasyonuna çekti. Kişi/kurumlar hizmetlerini veya ürünlerini birçok farklı segmentteki olası müşterilerine kolay bir şekilde ulaştırabiliyor.
Bu makalemde özellikle ilk yatırım maliyetlerine katlanmadan ürün/hizmet satışını test etmek isteyenler için en çok tanınan e-ticaret pazaryerlerini tanıtmak ve ilgili entegrasyonların avantajlarından bahsetmek istedim.
Türkiye’de En Çok Kullanılan E-ticaret Pazaryerleri
1- Hepsiburada.com
Aylık ortalama 85 milyon ziyaretçi sayısına sahip. Diğer pazaryeri sitelerinden farklı olarak, çoğu kategoride kendisinin de ürün satması bana göre güvenirliğini artırıyor. Herhangi bir ürünü site üzerinde arattığınız zaman önce kendi, daha sonra başka satıcıların fiyatları listeleniyor.
Çoklu ürün satışı için bu sitede mağaza açılış şartı yok. Listelediğiniz ürünlerde komisyon ücretlerine ek olarak 0.5 ₺ ücret alınıyor.
Komisyon ücreti diğer pazaryeri sitelerine göre daha yüksek olduğunu üzülerek belirtmeliyim. Şuanda satışlardan %6 ile %30 arasında değişen komisyon ücretleri alınıyor. Ayrıca özel günler için reklam ücreti site tarafından talep ediliyor.
Tabii bu ücretlerden kurtulup kendi pazaryerinizi bir e-ticaret pazaryeri entegrasyonu ile kolayca hizmete sunabilirsiniz.
2- N11.com
Ayda yaklaşık 81 Milyon civarı ziyaretçi sayısı ile Türkiye’nin en önde gelen e-ticaret pazaryeri siteleri arasında yer alan N11.com’ un tasarımı tamamen neuromarketing normlarına göre yapılmıştır. Ayrıca satıcı ve alıcılar için 2 farklı üyelik modeli bulunuyor.
N11.com’ un güvenirliğini sağlayan en önemli özellik, sadece ticari ünvanı bulunan mağazaların hesap açabilmesidir. Mağaza açmak için n11.com adresindeki üyelik formu doldurtan sonra istenen evrakları sisteme yüklemeniz gerekir. Bir sonraki adımda herhangi bir mağaza açılış ücreti talep etmeyen n11.com çoklu ürün satışları için size farklı paketler sunduktan sonra sizden ücret talep etmektedir.
Çoklu ürün sunma ücretleri aylık olarak sizden tahsil edilmektedir. Bu tutar 8-800 ₺ arasında değişiyor. Şuanda N11’de komisyon oranları ise %5 ile %20 arasında değişiyor. Sattığınız ürünlerin ücreti 3 iş günü içerisinde hesabınıza gönderilir. N11 birçok kargo şirketi ile anlaşması olduğundan kargo maliyetlerinizi de düşürecektir.
3- Gittigidiyor.com
Gittigidiyor aylık 50 Milyon ziyaretçi sahip ve Türkiye’de en çok bilinen e-ticaret pazaryeri sitelerinden bir tanesidir. Mağaza açarak veya açmayarak ürünlerinizin satışını kolay bir şekilde yapabilirsiniz
Mağaza açmadan maksimum 10 Adet ürün satılabilirken sergilediğiniz her ürün için sizden ek ücret olarak 1 TL ile 4 TL arasında bir tutar isteniyor. Ama mağaza açarsanız sitenin size sunduğu avantajlardan yararlanabiliyorsunuz. Mağaza açılış ücretleri ise aylık 69 TL ile 1399 TL arasında değişebiliyor.
Gittigidiyor da diğer e-ticaret pazaryeri siteleri gibi sattığınız her ürün için sizden komisyon kesiyor ve bu komisyon oranları %7 ile %25 arasında değişiyor.
4- Epttavm.com
Diğer e-ticaret pazaryeri sitelerine kıyasla yeni ama hızlı bir çıkış sağlayan EpttAvm, diğer sitelerle kıyaslandığı zaman daha avantajlı olduğu görülüyor. Henüz aylık 5 Milyon ziyaretçi sayısı bulunsa da bu rakam hızla artmaktadır.
EpttAvm sizden hiçbir aylık üyelik ve mağaza açılış ücreti talep etmemekle birlikte dilediğiniz kadar ürün sergileme imkanı da sunar. Sattığınız tüm ürünler için komisyon ücreti almaktadır. Komisyon oranları %5 ile %15 arasında değişiyor.
Komisyon ücretlerinin düşük olması ve mağaza açılış ücreti, aylık sabit ücret almaması nedeniyle oldukça cazip bir pazaryeri satış sitesidir.
5- Trendyol
Trendyol aylık ortalama 50 Milyon ziyaretçi sayısıyla en popüler e-ticarer pazaryerleri sitelerindendir ama son yapılan indirim çılgınlığı ile beraber ziyaretçi sayısı çok daha fazla olduğuna eminim.
Her kategoriye göre komisyon oranları değişiyor fakat genellikle %5 ile %30 arasında olduğunu biliyoruz.
E-ticaret Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?
E-Ticaret ürünleri için pazaryeri entegrasyonu, ürün listeleme, siparişleri yönetme, stoksuz satış ve fatura yönetimi gibi işlemleri yapmanıza olanak tanır. Ürün verilerini ve envanterini gerçek zamanlı olarak pazar yerlerine bağlamak, nerede olurlarsa olsunlar ürünlerinizle sorunsuz müşteri deneyimleri için çok önemlidir.
Neden E-ticaret Pazaryeri Entegrasyonuna İhtiyacınız Var?
İyi bir pazaryeri entegrasyonu ile her bir çevrimiçi pazar için tüm gereksinimlerini karşılayarak, ürün verilerinizin doğru şekilde yapılandırılmasını ve optimize edilmesini sağlarsınız.
Optimize Edilmiş Ürün Verileri: Dönüşümleri en üst düzeye çıkaran başlıklar, açıklamalar ve diğer özelliklerle doğru ürünlerin doğru kategorilerde olmasını sağlar.
İşleme ve Faturalama Başarısı: Yetersiz entegre olmuş bir e-ticaret pazaryeri sitesi, muhasebe ve faturalandırmanızla ilgili sorunlara neden olabilir. Tam tersi iyi bir pazaryeri entegrasyonu ile, sorun haline gelmeden bu ayrıntıları ele alır, böylece pazar yeri entegrasyon lojistiğine daha az, ürünlerinizi pazarlamaya ve satmaya daha çok odaklanabilirsiniz.
Popüler WordPress Pazaryeri Eklentileri
WordPress ile e-ticaret yapabilemeniz için sizin de bildiğiniz gibi WooCommerce eklentisine ihtiyacınız var. WooCommerce eklentisi öntanımlı kullanım şeklinde direk satış ve tek satıcılı satış sistemi ile beraberinde gelmektedir. WooCommerce ile çoklu kullanıcı bir satış sistemini kurabilmeniz için aşağıda belirttiğimiz eklentilerden en az birini kullanmanız gerekmektedir. Bizim favorimiz gerek desteği gerekse arayüzü ile WCFM‘ dir.
- Dokan
- wcVendor
- Product Vendor
- WCFM (WC Lovers)
Pazaryeri Entegrasyonunun Avantajları
Pazaryeri entegrasyonunu kullanmanın bir başka avantajı, hefenizi yurtdışına çevirdiğiniz zamanlarda altyapıyı bu hedefiniz doğrultusunda hazır halde bulmanızdır. Denizaşırı pazara girmek zor olabilir ancak küresel satışlar için reklam vermek çok daha zor olabilir. Bu nedenle; Amazon, eBay ve play.com gibi halihazırda geniş küresel tabana sahip bir pazarı kullanarak, sitenizi yurt dışı pazarına ulaşabilirsiniz.
Geniş Pazar Tabanına Erişim
Dünya çapındaki milyonlarca müşteriye erişim ile muazzam bir fırsat ve büyük bir pazar tabanı sunun.
İş Zekası Odaklı Pazarlama
Akıllı pazarlama ve iş tanıtım kampanyaları oluşturmak için büyük veri ve derin öğrenme tabanlı algoritma
Kullanıcı Dostu Müşteri Deneyimi
Kaynak kullanımından nakliyeye kadar merkezi işlemlerle kullanımı kolay arayüzler ve gösterge paneli sunun.
Muhasebe Ve Finansman
PO Yönetimi, Envanter Değerlendirme, Yeniden Sipariş ve Ödemeler, Satış Siparişi Taşınabilirliği ve diğerleri dahil olmak üzere süreçlerin verimli ve etkili bir şekilde işlenmesi.
Veri Yönetimi
Daha hızlı ve otomatikleştirilmiş veri yönetimi için etkili veri yönetimi olanağı sunar.
Genel Kâr Maksimizasyonu
Ürün ve hizmetlerinizi dünya çapında 50’den fazla pazarda satma fırsatı.