WordPress

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri Nelerdir?

Wordpress Site Hızlandırma Teknikleri Nelerdir?

Site hızı, arama sonuçlarında yüksek performans göstermek ve ziyaretçilerin sitede rahat bir şekilde gezinmesini sağlamak adına son derece önemli. Özellikle Google’ın 2018 senesindeki hız güncellemesi sonrasında daha bir önem kazanan site hızı faktörü, SEO çalışmaları konusunda kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir detay. Peki, WordPress site hızlandırma teknikleri neler?

Günümüzde çoğu kullanıcı mobil olarak online oluyor. Bundan dolayı mobil kullanılabilirlik ve mobil hız bir adım öne çıkıyor. Google ise arama sonuçlarındaki konumu belirlerken bu tarz faktörlere odaklanıyor ve sıralamayı da bunlara göre belirliyor.

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Wordpress Site Hızlandırma Teknikleri

Bildiğimiz gibi WordPress dünyanın en fazla kullanılan CMS sistemi oluyor. Neredeyse dört siteden biri WordPress altyapısına sahip. Durum böyle olunca da WordPress ile site hızını yükseltmek için bazı tavsiyelere gereksinim duyuluyor. WordPress site hızlandırma teknikleri için bizim önerilerimiz şu şekilde:

1. Cache Kullanımı

Cache, sayfanızı sık olarak ziyaret edenlerin her gelişlerinde kaynak dosyalarının sürekli olarak yüklenmesini önler. Bu sayede sayfanıza gelen ziyaretçiler için açılış hızı yüksek düzeyde olur. Herhangi bir yavaşlık durumu yaşanmaz.

WP Fastest Cache, WP Super Cache, Autoptimize, W3 Total Cache gibi eklentiler ile Cache sistemini kullanabilirsiniz. Bu eklentilerden birini kurup etkinleştirmeniz yeterli olmaktadır.

2. Görsel Optimizasyonu

WordPress site hızlandırma teknikleri arasında bir diğeri de görsel optimizasyonu oluyor. Sayfaya gelen kullanıcılara kaliteli görseller sağlamak hepimizin ortak amaçlarından biri. Bu sebeple de sayfalara ve içeriklere kaliteli görseller ekliyoruz. Ancak yüksek kaliteli görsellerin boyutları çoğunlukla yüksek düzeyde oluyor. Bu durum ise sayfaların geç yüklenmesine yol açıyor.

Bunu önlemek adına görsel optimizasyonu yapılmalı ve görsellerin boyutları minimuma düşürülmelidir. Compress JPEG & PNG images, Smush Image Compression and Optimization gibi eklentileri kullanarak görsel optimizasyon işlemlerini daha pratik hale getirebilirsiniz. Manuel işlemlerle de resimler üzerinde optimizasyon gerçekleştirmek isterseniz Image Compression kullanabilirsiniz.

3. HTML Optimizasyonu

Wordpress Site Hızlandırma Teknikleri

WordPress site hızlandırma teknikleri HTML optimizasyonu da içeriyor. HTML kodlarının sıkıştırılması, sayfa açılış hızları bakımından önem arz ediyor. Sayfayı ziyaret eden kişiler HTML kodlarının yüklenme kısmında olumsuz bir deneyim yaşayabilirler. Site hızı düşük seviyede kalabilir. Bu problemi önlemek için HTML sıkıştırması yapılmalıdır. Bu işlemi gerçekleştirmek için WP Super Cache, WP Fastest Cache, W3 Total Cache eklentilerini tercih edebilirsiniz.

4. JS Optimizasyonu

Sayfanızda yer alan JavaScript dosyalarını optimize etmek, sitenin yüklenme hızını olumlu anlamda etkileyecektir. JavaScript optimizasyonu sayesinde sayfa açılış hızları iyi seviyeye gelecektir. JS sıkıştırması yapmak için kullanabileceğiniz çok çeşitli eklentiler var. Bunlar arasında önerebileceklerimiz: Autoptimize, Fast Velocity Minify, WP Super Minify diyebiliriz.

5. CSS Optimizasyonu

Wordpress Site Hızlandırma Teknikleri

WordPress site hızlandırma teknikleri söz konusu olduğunda CSS optimizasyonu da oldukça önemli. CSS stil dosyalarını sıkıştırmak, sayfa hızı açısından önemli bir çalışma olmaktadır. Bu dosyalardaki gereksiz kodların yok edilmesi ve gereksiz boşlukların kaldırılması, sayfa hızı konusunda olumlu bir etki sağlayacaktır.

CSS dosyalarını optimize etmek için WP Fastest Cache, WP Rocket, Autoptimize ve WP Super Minify gibi eklentiler kullanabilirsiniz.

6. İstek Sayısını Düşürmek

Sayfaya gelen bir ziyaretçi, bütün JS ve CSS dosyalarını sunucuya istek atarak çağırır. Bu sayede dosya yüklenmiş olur. Eğer ki çok sayıda JS ve CSS dosyası var ise yüklenme aşamasında her bir dosya için sunucuya istek iletilmektedir. Bu durum ise sayfa hızının olumsuz etkilenmesine yol açar.

CSS dosyalarını birleştirerek bütün kodları tek bir dosyadan çağıracak biçimde düzenlemek mümkün. Bu durum istek sayısını düşürecektir. Bu işlem JavaScript dosyaları için de yapılmaktadır. Uygulama öncesinde yedekleme yapmayı unutmamalısınız.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir