Nasıl Yapılır, Rehberler

Rehber: Sıfırdan WordPress ile Pazaryeri Nasıl Kurulur?

Rehber: Sıfırdan Wordpress ile Pazaryeri Nasıl Kurulur?

Aletler, mücevherler, büro malzemeleri, ev aletleri, müzik aletleri, oyunlar ve oyuncaklar: Bir pazaryeri uygulamasında kesinlikle her şeyi bulabilirsiniz.

Amazon pazaryeri örneklerinden muhtemelen en ünlüsü ve aynı zamanda en çok eleştirilen pazaryeri sitesidir. Ancak herhangi bir teknik bilginiz olmasa bile WordPress’te bir pazar yeri yaratmanın da mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Pazar yeri nedir?

Pazaryeri, bireylerin veya profesyonellerin satış için ürün veya hizmetler sunduğu çevrimiçi bir platformdur (web sitesi veya uygulama). Platform daha sonra satıcılar ve alıcılar arasında ticari bir aracı görevi görür ve yapılan satışlardan komisyon alır.

Rehber: Sıfırdan Wordpress ile Pazaryeri Nasıl Kurulur?
Web Sitenizi Özgünleştirin, İşinizi Büyütün

WooCommerce ve Dokan, WCVendor, Product Vendors, WCFM(WC Lovers) sistemlerini kullanan pazar yeri modeli ile çalışan E-Ticaret siteniz için iyzico üzerinden ödeme almanızda, satıcı oluşturma işlemlerinizde, belirlediğiniz komisyon tutarınıza göre sepette ücret dağıtımlarını gerçekleştirme işlemlerinde kullanabileceğiniz IyziBazaar daha bir çok gelişmiş özelliği ile süreçlerinizde zamandan tasarruf etmenizi ve hatasız işlemler yapmanızı sağlar.

Pazar yeri modeli ile çalışan WooCommerce altyapısına sahip E-Ticaret siteniz için en gelişmiş ödeme eklentisi.

Örneklemek gerekirse,  onlarca bağımsız mağazanın bir arada bulunduğu büyük bir ticari alan diyebiliriz . Her biri eşyalarını kendi seçtiği fiyatlara göre satar.

Web siteleri, uygulamalar ve WordPress ekosistemi

Web siteleri söz konusu olduğunda, Dünya’da en çok bilinenler Amazon, Alibaba, Rakuten, Walmart (ABD için), Etsy veya Facebook Marketplace’tir. Türkiye’de ise Trendyol, HepsiBurada gibi başarılı örnekler verebiliriz.

Unutmadan, en eskilerinden biri olan Ebay, 1995 yılında Fransız Pierre Omidyar tarafından yaratılmıştır.

ebay-pazaryeri

Ayrıca Ebay, yalnızca üçüncü taraf satıcılardan ürünler sunar. Diğer pazaryerleri (Amazon vb.) hem kendi ürünlerini hem de diğer satıcıların ürünlerini sunmaktadır.

Bir pazaryerinde ne bulursun?

Farklı türde pazar yerleri vardır, ancak bu yazımda teknik ayrıntılara girmeyeceğim.

Şematize etmek için 3 “klasik” formatı vurgulayabiliriz:

  • B2B (Business to Business ) pazarı , yalnızca Alibaba.com gibi profesyonel alıcılar ve satıcılar içindir.
  • B2C İşletmeden Tüketiciye ) pazar yeri . Burada profesyonel satıcılar ürünlerini bireysel alıcılara satarlar. Ünlü örnek: Amazon.
  • Facebook Marketplace veya SkillShare tarafından önerildiği gibi, yalnızca bireyler için C2C (Tüketiciden Tüketiciye ) pazar yeri .

Satışa sunulan ürünlere gelince, bunu iki ana aileye ayırabiliriz:

  • Fiziksel ürünler : giyim, oyun konsolları, ev aletleri, kitaplar, araçlar vb.
  • Dijital ürünler : e-kitaplar, videolar, podcast’ler, öğreticiler, yazılım, eğitim, koçluk, illüstrasyonlar, fotoğraflar vb.

Klasik bir çevrimiçi mağaza ile arasındaki farklar nelerdir?

Bir pazar yeri, bir çevrimiçi mağazaya şekil olarak benzese de, ikisi arasında bir dizi önemli fark vardır .

  • Klasik bir e-ticaret sitesinin aksine , bir pazaryerinin müşterisi, alıcı değil satıcıdır (son alıcıyı unutmadan) .
  • Ödeme sistemi aynı değildir. Bir çevrimiçi mağazada, satıcıya her satışta doğrudan ödeme yapılır. Bir pazaryerinde, onlara bir satış alanı sağlayan pazaryerine ödemek için her satın alımdan bir komisyon alınır .
  • Yasal statü farklıdır . Bir e-ticaret mağazasının yöneticisi, sattıkları ürünlerden yasal olarak sorumludur. Bir pazaryerinde, çoğu zaman sorumluluğu taşıyan, pazaryerinin yöneticisi değil, satıcıdır. Bundan emin olmak için seçtiğiniz pazaryerinin kullanım şartlarına dikkat edin.
  • Yönetim, bir pazaryerinde basitleştirilmiştir . Çoğu zaman pazaryeri yöneticisi stok, lojistik veya satış sonrası hizmetle ilgilenmez. Tüm bunlar, tıpkı klasik bir çevrimiçi mağazada olduğu gibi, satıcının sorumluluğundadır.

Pazar yeri oluşturmanın artıları ve eksileri nelerdir?

Artıları

WordPress üzerinde marketplace kurmak isteyen webmaster tarafındaysanız bu tip bir platformun bir çok avantajı olduğunu söyleyebilirim.

Bir pazar yeri ile büyüme olasılıklarının on kat arttığını kanıtlanmış ve Dünya üzerinde pek çok örneği bulunan bir gerçektir. Birden çok satıcınız sayesinde çok daha geniş bir ürün yelpazesi sunabilir ve böylece daha da fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz .

WooCommerce ve Dokan sistemlerini kullanan pazar yeri modeli ile çalışan E-Ticaret siteniz için PARAM üzerinden ödeme almanızda, satıcı oluşturma işlemlerinizde, belirlediğiniz komisyon tutarınıza göre sepette ücret dağıtımlarını gerçekleştirme işlemlerinde kullanabileceğiniz ParamPazar Dokan daha bir çok gelişmiş özelliği ile süreçlerinizde zamandan tasarruf etmenizi ve hatasız işlemler yapmanızı sağlar.

Bundan bahsetmişken, birçok farklı para kazanma seçeneği olduğunu unutmamak önemli . En yaygın olanı, satışlarda komisyona dayalı ödemedir, ancak kullanacağınız eklenti tarafından izin verildiği sürece (alıcılar için değil satıcılar için) platformunuzu kullanmak için aylık veya yıllık abonelikleri de seçebilirsiniz. )

Buna karşılık, WordPress pazarınıza daha fazla trafik çekeceksiniz. Daha fazla trafik, potansiyel olarak daha fazla satış ve daha fazla gelir elde edilmesi anlamına gelir.

Sonuç olarak, pazar yeri yöneticisi, satıcılarına kıyasla korunur ve bir e-ticaret mağazasından daha az finansal risk alır.

Eksileri

Pazaryeri modeli çok verimli ve işlevsel olabiliyorsa, mutlaka düşünmediğimiz dezavantajları da vardır.

Sektör, birkaç devasa aktör (Amazon tipi) tarafından vampirleştiriliyor, rekabetin ortasında yolunuzu bulmanız çok zor olacak.

 Satıcılarınız kötü bir kullanıcı deneyimi sunuyorsa (örneğin gecikmeli teslimat, zayıf müşteri hizmetleri), marka imajınız zarar görebilir.

Aslında tüketiciler, bir platformda bulunan satıcılar ile platformun kendisi arasında her zaman ayrım yapmazlar. Ama bunu yaptıklarında, ürünleri satın almak için doğrudan satıcının sitesine gitmeye bile karar verebilirler!

5 adımda bir WordPress pazarı nasıl oluşturulur

1. Adım: WordPress’i yükleyin

İşlevsel bir pazaryerine sahip olmak için önce birkaç ön koşulu yerine getirmeniz gerekir.

Adım 2: WooCommerce’i kurun ve etkinleştirin

WooCommerce, en azından popülerlik açısından WordPress’teki 1 numaralı e-ticaret eklentisidir.

WordPress’e en çok katkıda bulunan şirket olan Automattic tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan bu eklenti, resmi olarak 5 milyondan fazla aktif kuruluma sahiptir.

woocommere-4.4-1280x720
Web Sitenizi Özgünleştirin, İşinizi Büyütün

Avantajları:

  • Ücretsizdir;
  • Fiziksel, dijital ve abonelik ürünleri satmanıza olanak tanır;
  • Düzenli olarak güncellenir ve yeni özellikler ile desteklenir;
  • Esnektir ve son derece özelleştirilebilir: ek özellikler eklemek için birçok tema ve uzantı vardır;
  • Belirli ödeme seçeneklerini (PayPal, çek, banka havalesi vb.) ve teslimat seçeneklerini yerel olarak entegre eder.

3. Adım: Çevrimiçi mağazanızı bir pazaryerine dönüştürmek için bir eklenti bulun

İlk iki adım tamamlandığında, artık sağlam bir temeliniz olduğunu varsayabiliriz.

Şimdi, çevrimiçi mağazanızı WordPress sitenizde bir pazaryerine dönüştürecek eklentiyi seçme zamanı. WooCommerce, yalnızca bir satıcının ürünlerini satmanıza izin verir. Bu aşamada muhtemelen kendinize şu soruyu soruyorsunuz: “Hangi eklentiye yönelmeliyim?”

Resmi olarak WordPress eklenti listesinde bulunan ve ne çok tercih edilen pazaryeri eklentileri şunlardır:

4. Adım: WordPress’te pazar yerinizi kurun

wordpress-pazaryeri-nasil-olusturulabilir

Artık WordPress pazaryerinizi kurmaya hazırsınız. Benim genel olarak tercihim dokan olduğu için geri kalan bölümde dokan ile nasıl bir pazaryeri oluşturabileceğinizi yazacağım.

Satıcı hesaplarının oluşturulmasına izin verilmesi

Rehber: Sıfırdan Wordpress ile Pazaryeri Nasıl Kurulur?

Bunu yapmak için Ayarlar > Genel menüsüne gidin . Ardından “Herkes kayıt olabilir” kutusunu işaretleyin .

Bu, ön uçta (sitenizin görünür arayüzünde) bulunan bir form sayesinde gelecekteki satıcılarınızın ve aynı zamanda müşterilerinizin sitenize kaydolmasını sağlar..

Satıcı ekleme

Rehber: Sıfırdan Wordpress ile Pazaryeri Nasıl Kurulur?

Bir satıcı, WordPress sitenize bağlı pazaryerine kaydolduğunda,  Dokan > Satıcılar > Yeni Ekle menüsü aracılığıyla ekleyebilirsiniz .

3 tür bilgi doldurmanız gerekecek:

  • İletişim bilgileri : ad, soyad, mağaza adı, URL, telefon numarası vb.;
  • Mağaza adresi ;
  • Ödeme seçenekleri : Bunlar, satıcının satışlarının parasını alabilmeleri için banka bilgileridir.
Rehber: Sıfırdan Wordpress ile Pazaryeri Nasıl Kurulur?

Sınırsız sayıda satıcı ekleyebilir ve pazaryerinizde satış yapıp yapamayacaklarını takip edebilirsiniz. Bu seçeneği aktif hale getirmek için durumlarını aktif olarak değiştirmeniz yeterlidir.

Bir ödeme çözümü ayarlama

Potansiyel alıcıların, WordPress ile oluşturulan pazaryerinizde satılan ürünleri satın alabilmeleri için, kendilerine sunulan çeşitli ödeme seçeneklerine sahip olmaları gerekir.

WooCommerce’in bir üst katmanı olarak görev yapan Dokan eklentisi tarafından önerilen ödeme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Bunlara WooCommerce > Ayarlar > Ödemeler menüsünden erişilebilir .

Varsayılan olarak, size banka havalesi, çek, teslimatta nakit ödeme ve PayPal Standard ile ödemeler sunulur.

WordPress Ödeme Eklentisi

wordpress ile e-ihracat
Web Sitenizi Özgünleştirin, İşinizi Büyütün

Adım 5: Pazar yerinizi test edin

Şimdi tek yapmanız gereken WordPress pazaryerinizi kontrol etmek.

Bunu yapmak için Dokan > Satıcılar menüsünden sahte bir satıcı hesabı oluşturun , ardından pazaryerinizin menüsünde bulunan Hesabım sayfasından giriş yapmayı deneyin.

. Dokan Dashboard’da sunulan tüm seçeneklerin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Pazaryeriniz sorunsuz çalıştığı taktirde, farklı alanlarda sitenizi güçlendirebilirsiniz:

  • Sitenize daha fazla trafik çekmeye çalışmak için SEO’nuz üzerinde çalışın. Bunun için backlink almaya çalışırken mükemmel içerikler oluşturmak gerekiyor .
    İçeriğinizin SEO’sunu optimize etmek için Yoast, Rank Math veya SEOPress gibi özel bir eklenti kullanın.
  • Ziyaretçilerinizin pazarınızdaki davranışlarını daha iyi anlamak için Google Analytics’i entegre edin.

WordPress ile bir pazar yeri oluşturun: Sonuç

Satırlar boyunca, bir WordPress pazar yerinin nasıl oluşturulacağını okudunuz.

Teknik olarak, başlangıç ​​seviyesinden ileri seviyeye kadar her kullanıcı WordPress ile kolay bir şekilde pazaryeri oluşturabilir. Dokan gibi özel bir eklenti kullanmak, tasarım açısından tüm engelleri ortadan kaldırır. İşlevsel bir pazaryerine sahip olmak için nasıl kod yazılacağını bilmenize gerek yok.

Bence asıl zorluk, düzenlemelere uymakta yatıyor!

Pazar yerlerinin dünyasını keşfetmekle ilgileniyor musunuz? Ya da belki bunun için zaten bir eklenti kullanıyorsunuz?

Yorumlarda bize geri bildirimde bulunun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir